Hausjärven kunnanvaltuuston puheenjohtaja Kyösti Arovuori: Pieni kunta ei pärjää yksin, tarvitaan rakentavia yhteistyön tapoja

You are currently viewing Hausjärven kunnanvaltuuston puheenjohtaja Kyösti Arovuori: Pieni kunta ei pärjää yksin, tarvitaan rakentavia yhteistyön tapoja
Hausjärven kunnanvaltuuston puheenjohtaja Kyösti Arovuori.

”Hausjärvi tarjoaa mahdollisuuden asua taajamissa maaseutumaisen väljästi ja kuitenkin vain tunnin matkan päässä mm. Helsingin ja Tampereen palveluista.”

Näin todetaan Hausjärven kunnan nettisivuilla. Koronapandemia on avannut uudenlaisia mahdollisuuksia myös maaseutumaisille kunnille, kuten Hausjärvelle, houkutella uusia asukkaita. 

Pian vuosi on eletty koronapandemian aikaa. Kysyimme Hausjärven kunnanvaltuuston puheenjohtaja Kyösti Arovuorelta (kok.), miten kulunut vuosi on näkynyt Hausjärvellä?

-Hausjärvellä on pärjätty mielestäni aika hyvin. Kevät oli tietenkin hankala kaikilta osin, mutta siitäkin selvittiin. Uusia ratkaisuja löydettiin ja sovellettiin tarpeen mukaan. Hyvä esimerkki ovat etäkoululaisten ruokapaketit, joita hyödynsivät yli puolet hausjärveläisistä koululaisista, sanoo Hausjärven kunnanvaltuuston puheenjohtaja, yrittäjä Kyösti Arovuori.

Kesää kohti tilanne tasaantui ja Arovuoren mielestä päästiin enemmän normaaliin.

-Koronan toisen aallon aikana oli taas hankalampaa altistumisten ja karanteenien seurauksena. Erityisen iloinen olen siitä, että seurat pystyivät pitämään lasten ja nuorten harrastukset hienosti käynnissä koko syksyn ajan, kiittelee Arovuori.

Yhteistyötä Kärkölän kanssa

Arovuori on tyytyväinen, että Hausjärven ja Kärkölän välinen yhteistyö on tiivistynyt mm. lukion ja Salpauksen Kärkölään käynnistämän kolmoistutkinnon kautta.

-Hausjärvi on pinta-alaltaan suuri kunta, jossa on neljä taajamaa. Kunta on enemmän asuinkunta, josta käydään muualla töissä. Tämä näkyy myös siinä, että palvelut haetaan ja muu asiointi tehdään usein muualla, toteaa Arovuori.

Hausjärven kunnalle aiheutui Arovuoren mukaan haasteita siitä, että asukasluku pienenee ja lapsimäärä vähenee.

-Nämä ovat seikkoja, jotka täytyy tiedostaa ja huomioida esimerkiksi investointipäätöksissä tai palveluiden järjestämisratkaisuissa. Uusia avauksia tarvitaan, linjaa Arovuori.

”Pieni kunta ei myöskään pärjää yksin. Täytyisi löytää rakentavia yhteistyön tapoja.”

Lue koko juttu Hämeenkulma-lehdestä keskiviikkona 27.1.2021.

Julkaistu 24.1.2021 klo 23:42.